- Tant el rostre com les mans de Benlliure es mostraran en el Museu Municipal Mariano Benlliure de Crevillent en l’exposició denominada “Els rostres de Benlliure”
Divendres que ve, 16 de desembre, a les 19:00 h. s’inaugura al Museu Municipal Mariano Benlliure la segona exposició temporal com a part de la llista variada d’activitats que commemoren el 75è aniversari de la mort de l’artista.
L’exposició es diferencia de l’anterior, “Els Panteons Familiars de Mariano Benlliure”, ja que se centra a aprofundir en el seu entorn social i en aspectes personals que van influir en la seua forma d’expressió artística i els seus temes. Es pretén que els assistents puguen comprendre millor com, a banda de la seua formació i qualitats, és el resultat de la societat del seu temps.
Algun dels seus deixebles, no se sap amb certesa qui, va crear un model d’argila, i posteriorment d’escaiola, de les mans i la cara de Benlliure després de la mort. La màscara mortuòria era un element molt habitual antigament, abans que existiren les fotografies, entres les persones més rellevants com a forma de deixar per a la posteritat el moment de la seua defunció.
En aquest cas, les obres que es mostren ens permetran saber més de la seua vida amb recursos museogràfics molt suggeridors. La ciutadania podrà, a més de veure Benlliure, escoltar-lo i llegir-lo. Les fotografies que s’hi exposen són imatges personals que ofereixen una visió diferent de l’artista, lluny de recepcions, protocols i esdeveniments oficials. Cal destacar que cadascuna anirà acompanyada per un peu de foto i al·lusions a la seua vida i a la seua professió artística. Com a característica, cal destacar que l’exposició s’està materialitzant en prismes, per la qual cosa les fotos es podran veure per totes dues parts. D’aquesta manera es podrà veure l’evolució de l’escultor al llarg de tota la vida de manera ascendent o descendent. Mentre que la lletra present a l’exposició imitarà la seua grafia a través de vinils incorporats a les parets.
L’objectiu principal és exposar la personalitat veritable de l’escultor valencià. Per això es mostra la seua imatge a través de la seua longeva vida i les mans amb què va modelar les cares de tantes personalitats de la seua època.
Al final, els assistents a aquesta peculiar exposició, entendran que Mariano Benlliure no era només argila, fusta i marbre, sinó també un ésser humà amb passions i entrega. Benlliure parla amb les mans el que callen les seues maldestres paraules, per això, amb les cares de l’artista, se’l pot arribar a conèixer des de diversos punts de vista.
Per acabar, el regidor de Cultura, Jesús Ruiz, ens convida a conèixer a través d’aquesta exposició un Mariano Benlliure més humà. Així mateix, espera així apropar la figura de l’escultor, encara més, a la ciutadania de Crevillent.
La segunda exposición temporal de Mariano Benlliure contendrá la máscara mortuoria además de fotos con anécdotas personales
- Tanto el rostro como las manos de Benlliure se mostrarán en el Museo Municipal Mariano Benlliure de Crevillent en la exposición denominada “Los rostros de Benlliure”
El próximo viernes, 16 de diciembre, a las 19:00 h. se inaugura en el museo municipal Mariano Benlliure la segunda exposición temporal como parte de la variada lista de actividades que conmemoran el 75 aniversario de la muerte del artista.
La exposición se diferencia de la anterior, “Los Panteones Familiares de Mariano Benlliure”, se centra en profundizar en su entrono social y aspectos personales que influyeron en su forma de expresión artística y temas. Se pretende que los asistentes puedan comprender mejor como, a parte de su formación y cualidades, es un resultado de la sociedad de su tiempo.
Alguno de sus discípulos, no se sabe con certeza quién, creó un modelo de arcilla, y posteriormente de escayola, de las manos y la cara de Benlliure tras su fallecimiento. La máscara mortuoria era un elemento muy habitual antiguamente, antes de que existimaran las fotografiás, entras las personas más relevantes como forma de dejar para la posteridad el momento de su defunción.
En este caso, las obras que se muestran nos permitirán saber más de su vida con recursos museográficos muy sugerentes. La ciudadanía podrá, además de ver a Benlliure, escucharlo y leerlo. Las fotografías que se exponen son imágenes personales que ofrecen una visión diferente del artista, lejos de recepciones, protocolos y eventos oficiales. Cabe destacar que, cada una irá acompañada por un pie de foto y alusiones a su vida y a su profesión artística. Como característica, contar que la exposición se está materializando en prismas, por lo que las fotos se podrán ver por las dos partes. De esta forma se podrá ver la evolución del escultor a lo largo de toda su vida de forma ascendente o descendente. Mientras que la letra presente en la exposición imitará su grafía a través de vinilos incorporados en las paredes.
El objetivo principal es exponer la verdadera personalidad del escultor valenciano. Para ello se muestra su imagen a través de su longeva vida y las manos con las que modeló los rostros de tantas personalidades de su época.
Al final, los asistentes a esta peculiar exposición, entenderán que Mariano Benlliure no era solo arcilla, madera y mármol, sino también un ser humano con pasiones y entrega. Benlliure habla con las manos lo que callan sus torpes palabras, por eso con los rostros del artista se puede llegar a conocer desde varios puntos de vista.
Por último, el concejal de Cultura, Jesús Ruiz, nos invita a conocer a través de esta exposición a un Mariano Benlliure más humano. Asimismo, espera de este modo acercar la figura del escultor, todavía más, a la ciudadanía de Crevillent.