L’acte ha comptat amb la presència de la directora de Filatèlia de Correus, Leire Díez, i l’alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva
El segell commemora el 75é aniversari de la defunció de l’escultor i reprodueix una il·lustració de Benlliure cisellant la seua obra dedicada a la Mare de Déu del Carme, a través d’una il·lustració de l’artista Gonzalo Miralles
Correus ha presentat hui al Saló del Plens de l’Ajuntament de Crevillent un segell dedicat a l’escultor Mariano Benlliure. A l’acte de presentació han assistit l’alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, i la directora de Filatèlia de Correus, Leire Díez, acompanyats pel president de les Confraries de Setmana Santa de la localitat, José Antonio Macià.
L’estreta relació de l’escultor amb la localitat de Crevillent es va mantindre a través de la família Magro que en 1944 li va encarregar unes talles religioses per a la Setmana Santa. Aquesta família va aconseguir reunir en 1961 un total de cent nou obres, amb les quals va obrir una primera exposició, embrió de l’actual museu crevillentí dedicat a l’artista
L’obra de Benlliure va abastar diferents gèneres, tipologies i tècniques i tan sols en escultura monumental va realitzar més de cinquanta obres destinades a les principals ciutats espanyoles.
Amb aquest segell Correus s’ha sumat als homenatges que diferents institucions han realitzat al reconegut escultor valencià que també va ser director general de Belles Arts i vocal del Reial Patronat del Museu del Prado. La tirada d’aquest segell, que té un valor facial de 2,10€, és de 179.000 exemplars que poden viatjar per tot el món adherits a enviaments postals o incrementar les col·leccions dels aficionats a la filatèlia.
La il·lustració que apareix en el segell –creada per l’artista Gonzalo Miralles- reprodueix la imatge de l’escultor cisellant una de les seues obres més conegudes: la Mare de Déu del Carme amb el xiquet en braços. A més d’aquesta, una de les seues escultures més conegudes, és la dedicada a Goya, encarregada per l’Ajuntament de Madrid per a celebrar la majoria d’edat d’Alfons XIII. Mariano Benlliure la va realitzar en bronze sobre un pedestal de marbre amb referències tallades a diversos Capritxos i a la Maja nua. Actualment, aquesta obra serveix com a model cada any per a realitzar l’estatueta que s’entrega als guanyadors dels Premis Goya. L’estatueta actual és una reproducció a partir d’un buidatge en escaiola original del bust realitzat per Mariano Benlliure, conservat per la seua família.
Quatre segells de Correus protagonitzats per Mariano Benlliure
Correus ja va dedicar un segell a l’escultor valencià en 1997. Es va tractar en aquella ocasió d’una emissió de segells, inclosa en la sèrie “Art Espanyol”, que recollia l’obra de Benlliure “Soplo de vida” amb la qual l’empresa postal va commemorar llavors el 50 aniversari de la seua mort.
A més d’aquest segell, un altre de 1991 dedicat a “Madrid, capital europea de la Cultura” reprodueix una imatge del monument a Álvaro de Bazán, executat per l’artista nascut a València.
Set anys abans, un segell d’homenatge al “Dia de les Forces Armades” es va il·lustrar amb el monument al Regiment de Caçadors d’Alcántara realitzat per Benlliure i que està situat a Valladolid.
L’estampilla presentada hui i dedicada al 75é Aniversari es pot adquirir en les oficines de Correus, a través de CorreosMarket, contactant amb el Servei Filatèlic en el correu atcliente.filatelia@correos.com, o telefonant al 915 197 197.
Característiques tècniques
75é Aniversari de la defunció de Mariano Benlliure
- Procediment d’impressió: Offset
- Paper: Estucat, engomat, fosforescent
- Grandària del segell: 40,9 x 57,6 mm
- Efectes en plec: Plec de 16. Té Plec Prèmium.
- Valor postal dels segells: 2,10 euros
- Tirada: 179.000
Correos presenta en Crevillent un sello dedicado a Mariano Benlliure
- El acto ha contado con la presencia de la directora de Filatelia de Correos, Leire Diez, y el alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva
- El sello conmemora el 75 aniversario del fallecimiento del escultor y reproduce una ilustración de Benlliure cincelando su obra dedicada a la Virgen del Carmen, a través de una ilustración del artista Gonzalo Miralles
Correos ha presentado hoy en el Salón del Plenos del Ayuntamiento de Crevillent un sello dedicado al escultor Mariano Benlliure. Al acto de presentación han asistido el alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, y la directora de Filatelia de Correos, Leire Diez, acompañados por el presidente de las Cofradias de Semana Santa de la localidad, José Antonio Maciá.
La estrecha relación del escultor con la localidad de Crevillent se mantuvo a través de la familia Magro que en 1944 le encargó unas tallas religiosas para la Semana Santa. Esta familia logró reunir en 1961 un total de ciento nueve obras, con las que abrió una primera exposición, embrión del actual museo crevillentino dedicado al artista
La obra de Benlliure abarcó diferentes géneros, tipologías y técnicas y tan sólo en escultura monumental realizó más de cincuenta obras destinadas a las principales ciudades españolas.
Con este sello Correos se ha sumado a los homenajes que diferentes instituciones han realizado al reconocido escultor valenciano que también fue director general de Bellas Artes y vocal del Real Patronato del Museo del Prado. La tirada de este sello, que tiene un valor facial de 2,10€, es de 179.000 ejemplares que pueden viajar por todo el mundo adheridos a envíos postales o a incrementar las colecciones de los aficionados a la filatelia.
La ilustración que aparece en el sello –creada por el artista Gonzalo Miralles- reproduce la imagen del escultor cincelando una de sus obras más conocidas: la Virgen del Carmen con el niño en brazos. Además de ésta, una de sus esculturas más conocidas, es la dedicada a Goya, encargada por el Ayuntamiento de Madrid para celebrar la mayoría de edad de Alfonso XIII. Mariano Benlliure la realizó en bronce sobre un pedestal de mármol con referencias talladas a varios Caprichos y a la Maja desnuda. Actualmente, esta obra sirve como modelo cada año para realizar la estatuilla que se entrega a los ganadores de los Premios Goya. La estatuilla actual es una reproducción a partir de un vaciado en escayola original del busto realizado por Mariano Benlliure, conservado por su familia.
Cuatro sellos de Correos protagonizados por Mariano Benlliure
Correos ya dedicó un sello al escultor valenciano en 1997. Se trató en aquella ocasión de una emisión de sellos, incluida en la serie “Arte Español”, que recogía la obra de Benlliure “Soplo de vida” con la que la empresa postal conmemoró entonces el 50 aniversario de su muerte.
Además de ese sello otro de 1991 dedicado a “Madrid, capital europea de la Cultura” reproduce una imagen del monumento a Álvaro de Bazán, ejecutado por el artista nacido en Valencia.
Siete años antes un sello de homenaje al “Día de las Fuerzas Armadas” se ilustró con el monumento al Regimiento de Cazadores de Alcántara realizado por Benlliure y que está ubicado en Valladolid.
La estampilla presentada hoy y dedicada al 75 Aniversario se puede adquirir en las oficinas de Correos,a través de CorreosMarket,contactando con el Servicio Filatélico en el e-mail atcliente.filatelia@correos.com, o llamando al 915 197 197.
Características técnicas
75 Aniversario del fallecimiento de Mariano Benlliure
- Procedimiento de impresión: Offset
- Papel: Estucado, engomado, fosforescente
- Tamaño del sello: 40,9 x 57,6 mm
- Efectos en pliego: Pliego de 16. Tiene Pliego Premium.
- Valor postal de los sellos: 2,10 euros
- Tirada: 179.000