“Ciudadanos, una vegada més, canviarà de vot per acontentar al PP”

El Grup Municipal de l’Esquerra de Crevillent veu amb sorpresa l’últim episodi que poden arribar a protagonitzar els representants de PP i C’s, esta vegada en allò referent al compliment de la Llei de Memòria Històrica. Un tema que pareixia resolt a expenses de materialitzar-se un acord de novembre de 2015 presentat per l’Esquerra i aprovat per tots els grups, excepte l’abstenció del PP.

L’Esquerra ha realitzat una cronologia sobre el tema que demostra com la decisió de retirar el monòlit a Primo de Rivera ha estat endarrerida i amb múltiples contradiccions per part dels responsables del Govern Municipal, qui en un principi deia que es compliria l’acord i després han utilitzat la futura creació d’un llistat de vestigis per a no emprendre la retirada. Allò cert és que fins que no ha hagut un avís per part dels regidors de l’Esquerra d’emprendre mesures legals, i un informe del secretari que diu que l’acord és resolutiu, que el PP no ha corregut a fer un acord plenari que anul·lara l’anterior.

Per al portaveu de l’Esquerra, Josep Candela, la maniobra és molt simple “el PP ha tingut molt temps per a retirar-ho des de l’entrada en vigor de la llei en 2007, com també des de l’aprovació de la moció en 2015. El govern municipal sap perfectament que la Llei de Memòria Històrica estipula que són les mateixes administracions qui han d’actuar d’ofici, en este cas l’Ajuntament i el seu òrgan més alt és el plenari. De fet en altres pobles ha hagut problemes al no haver passat per plenari, cosa que a Crevillent ja s’havia donat, així que deixen de fer apologia de la ingenuïtat. La possibilitat de crear un comitè que decidisca que retirar-se o buscar l’aprovació de la Generalitat, es una possibilitat que posen les administracions per a ajudar però no és un requisit ni molt menys és qui té l’última paraula que és municipal”. Per a Candela Muñoz “en un cas com este és fer perdre el temps d’una manera descarada. Si algú te algun dubte sobre qui era Primo de Rivera que utilitze la Wikipèdia però no ens tinguen a la resta de grups polítics perdent el temps en les comissions quan hi ha coses més importants de les que parlar”.

Des de l’Esquerra recorden tant a PP com a C’s que no existeix ninguna llei autonòmica de Memòria Històrica i que el Decret 154/15 és només el reglament orgànic de la Conselleria. La carta de la Conselleria demanava que s’informara de si s’estava “procediendo a realizar alguna actuación de estudio, catalogación o retirada”. L’Ajuntament en eixe moment hauria pogut informar que s’estava procedint amb la retirada del monòlit, però vist on s’ha arribat sembla que hi ha voluntats amagades i pactades darrere dels continus retrasos, cosa que per a l’Esquerra demostraria que alguns es resisteixen a trencar amb els nostàlgics de la dictadura.

No seria –segons Candela- la primera vegada que a instàncies de l’alcalde el grup de Ciudadanos canvia d’opinió després de votar en un plenari. Però en un cas tan clar hauran d’explicar, primer que tot als seus votants, si es que no sabien el que votaven en el plenari o si han canviat d’opinió per motius ideològics. Nosaltres ho tenim molt clar o s’està per la retirada del monòlit o s’esta per retrasar-ho”.

 

CRONOLOGIA

30/11/2015- L’Esquerra presenta la moció per a la retirada del monument (A favor: Esq/Psoe/Compr/C’s, Abstenció: PP)

8/03/2016- En la comissió d’obres el representant de l’Esquerra pregunta quan van a retirar-se els elements metàl·lics i el sr. Moya del PP contesta “sí se retiraran, pero está en los asuntos pendientes de hacer cuando se pueda”.

21/06/2016- En la comissió de Cultura es dona compte de l’escrit de la Direcció General recordant que no s’ha enviat cap llista d’elements a retirar i s’acorda que cada partit aporte els seus suggeriments.

28/06/2016- En el plenari de juny el portaveu de l’Esquerra pregunta sobre el compliment de la moció, en les seues explicacions la portaveu del PP, Loreto Mallol afirma: “el Partido Popular considera que no hay ningún nombre o ningún elemento que se deba retirar” i que allò que aportem serà enviat a Conselleria.

18/10/2016- El portaveu de l’Esquerra recorda que al monument l’afecta la Llei de Memòria Històrica i apunta que una cosa és la Llei i altra que la Direcció General demane una relació informativa dels vestigis que queden. Per a eixa llista l’Esquerra es compromet a portar una relació. Loreto Mallol reitera que el PP “no va a presentar ninguna propuesta al respecto, los demás grupos pueden traer sus sugerencias que serán remitidas”. Josep Candela recorda que el tema del monòlit és un acord resolutiu a part i avisa que l’Esquerra podria denunciar a l’ajuntament per inactivitat.

25/10/2016- En comissió de Cultura no s’aporta encara ninguna llista i s’acorda portar-ho a la següent comissió. En esta Loreto Mallol reitera que “el PP no va a traer ninguna propuesta y que no impedirà las propuestas de otros grupos, enviándolas a Conselleria”.

8/11/2016- La comissió de Cultura comença amb només els representants de PP i Compromís, la resta de partits s’encontren encara en la Comissió d’Obres. Quan acaba Obres informen a Psoe, Esquerra, C’s i no adscrita, que la comissió de Cultura ja ha acabat.

15/11/2016- Comissió de Cultura: l’Esquerra es queixa d’haver-se realitzat la comissió sense els demés grups i demana que es pose a l’ordre del dia de la següent comissió, a la qual cosa accedeix la regidora de cultura.

22/11/2016- Comissió de Cultura: el representant de l’Esquerra i de Compromís presenten una llista dels vestigis que podrien estar afectats per la Llei. L’Esquerra es partidària d’aconseguir un consens, Loreto Mallol indica “que el motivo de la reunión era recoger las propuestas que se presentasen por los grupos políticos, y que, con posterioridad, el quipo de gobierno debatirá sobre las mismas para adoptar una decisión”. C’s manifesta que presentarà la llista en el seu partit per a debatre-ho i prendre una decisió.

28/11/2016- L’Esquerra presenta per registre el recordatori de l’acord sobre el monòlit, advertint que ha passat un any sense portar-se a terme i avisa que passarà a judicialitzar el tema si no es realitza. En la Junta de Portaveus d’este dia, s’informa de l’escrit presentat i recorda que l’acord sobre el monòlit és un acord fet en ferm i el llistat de carrers a debatre és una altra.

19/12/2016- En la Junta de portaveus de desembre, el representant de l’Esquerra informa que de l’escrit presentat el mes passat encara no ha rebut ninguna contestació per escrit.

4/01/2017- L’Alcalde demana informe al Secretari sobre els efectes de l’acord plenari.

17/01/2017- Comissió de Cultura: PP presenta un acord plenari per a modificar l’acord sobre el monòlit de Jose Antonio per a incloure’l en el inventari “a determinar” per al seu “mantenimiento, modificación o retirada” sense ninguna definició de terminis.

 

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies