Els centres educatius de Crevillent, aposten majoritàriament per l’avançat en el nou sistema educatiu plurilingüe.

Dels nou centres educatius públics, 5 centres aposten per l’ensenyament plurilingüe avançat i 5 en el nivell intermedi.

Crevillent a 3 d’abril, des del Grup Municipal de Compromís per Crevillent hem manifestat la satisfacció i reconeixement a les comunitats educatives dels centres del poble que han apostat per nivells alts en matèria d’ensenyament lingüístic com són els nivells intermedi i avançat, el que possibilitarà nivells alts en competència lingüística tant en valencià com a llengua oficial pròpia de la Comunitat, el castellà com a llengua de l’Estat i l’anglés com a llengua de comunicació internacional.

Els col·legis públics que han optat pel nivell avançat han sigut CEIP Nuestra Señora de la Esperanza, CEIP Pintor Julio Quesada, CEIP Francisco Candela, CEIP Mestra Pilar Ruiz i CEIP Primo de Rivera i el nivell intermedi CEIP Miguel Hernández, CEIP San Luis Gonzaga, CEIP José Puig Jover, CEIP Parroco Francisco Mas i CEIP Doctor Mas Magro.

José Manuel Penalva, Portaveu del Grup Municipal de Compromís i Diputat Provincial, ens parla de que amb el decret de la Conselleria d’Educació que dirigeix Vicent Marzà, l’educació a la Comunitat Valenciana es posa al mateix nivell que la majoria dels països avançats a Europa i sobretot a aquells en el que dins del seu estat conviuen distintes llengües.

Penalva explica que, els experts en matèria sociolingüística diuen amb claredat que adquirir a l’escola competències diverses llengües és important per al coneixement i desenvolupament d’altres. Precisament el decret de plurilingüisme va eixir de la participació i l’informe elaborat per filòlegs de tres universitats valencianes (Universitat d’Alacant, de València i de Castelló).

A més a més estem davant d’un decret que obri les portes a molta gent perquè permet elegir a cada centre el model que millor s’adapte a les condicions socials i culturals del seu entorn i del col·legi. De fet, aquells centres que volen mantenir-se en els nivells plurilingües vigents fins ara, i no volen assumir més competències lingüístiques en valencià o en angles, poden fer-ho sol·licitant el nivell bàsic, en contra del que alguns diuen, sense imposicions i en decisions que corresponen als Consells Escolars on estan representats les mares i els pares.

Els alumnes que acaben la seua educació en un nivell avançat o intermedi podran convalidar les acreditacions oficials de valencià i anglés que hui en dia costen exàmens i diners i que en molts casos són importants per a exercir la funció pública.

Penalva afig que des de Compromís, lamentem que algunes formacions polítiques i associacions afins vullguen rescatar la vella lluita del conflicte lingüístic que afortunadament en Crevillent està superada quan l’únic que toca és recuperar la llegua pròpia de Crevillent que és el valencià en àmbits institucionals, socials, culturals i comercials que encara no està en pla d’igualtat en l’altra llengua cooficial que és el Castellà i que en el cas de Crevillent s’utilitza amb normalitat com passa en tot el País Valencià, a més d’incorporar un bon domini de l’anglés.

En tot cas, des de Compromís, considerem que la decisió de les escoles crevillentines és encertada i suposa de fet l’ampliació dels drets de les crevillentines i crevillentins i li dóna als nostres xiquets i xiquetes una possibilitat de futur en competència lingüístiques i en actitud crítica important per al seu desenvolupament personal i per a la seua competència professional.

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies