Moción para garantizar la financiación del sistema público de pensiones

Des de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques de Crevillent, s’ha presentat per registre una moció que reivindica la defensa de les pensions públiques.

Per a la Plataforma és molt important que els Grups Municipals de l’Ajuntament de Crevillent es sumen a la defensa de la moció en el Ple Municipal, per tal de que la veu dels pensionistes tinga un recolzament de la Corporació Municipal, ja que les pensions del sistema de la Seguretat Social, són un dret adquirit pels treballadors com a cotitzadors fins que arriba l’hora de la jubilació, i constitueixen un dret adquirit i consolidat.

A continuació es s’afegeix la moció presentada:

MOCIÓ PER A GARANTIR LA FINANCIACIÓ DEL SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS


PLATAFORMA PER A LA DEFENSA DE LES PENSIONS PÚBLIQUES DE CREVILLENT

EXPOSEN:

Les pensions del sistema de la Seguretat Social, responen al dret adquirit pels treballadors com a cotitzadors fins que arriba l’hora de la jubilació, invalidesa o una altra contingència, i constitueixen un dret adquirit i consolidat, per tant no han d’estar subjectes a fluctuacions conjunturals en funció dels ingressos dels fons de la Seguretat Social.

La separació de les fonts de finançament solament han d’entendre’s com una eina per a la millor previsió i gestió dels recursos, mai com un element d’exoneració de la responsabilitat de l’estat i menys encara com un element per a justificar als qui interessadament sostenen, que el sistema públic de pensions faria fallida perquè hi ha menys treballadors i més pensionistes, i proposen el seu gran negoci com a solució, els plans de pensions privats.

Els plans de pensions privats han de quedar fora del públic, i per tant, aliens a incentius i beneficis fiscals i exempcions de cotització a la Seguretat Social. El poder financer i els qui defensen com a solució aquests plans privats, són els primers interessats a desprestigiar i enfonsar el sistema públic de pensions, desplegant la seua propaganda per a fer-nos creure que el sistema de la Seguretat Social i les seues pensions no és sostenible, perquè el poder polític legisle en contra del sistema públic estan sent claus per a reduir i precaritzar les pensions.

Les cotitzacions socials constitueixen la font primordial, que no exclusiva, d’ingressos per al sistema, però s’han d’incorporar sense demora nous conceptes a fi de millorar les cotitzacions, i enfortir la recaptació contributiva, incrementant la base mínima de cotització com a conseqüència de l’augment gradual del SMI (salari mínim interprofessional) fins al 60% de la mitjana salarial, i eliminar els topalls de cotització, equiparació de les bases mínimes de cotització del règim d’autònoms, i el règim general.

Les pensions mínimes han de ser dignes aconseguint l’objectiu de 1.000 euros mensuals, hi ha diners per a açò. Espanya dedica al capítol de pensions de jubilació un percentatge del PIB molt inferior als països del nostre entorn, per tant és un problema de distribució de la riquesa.

La Llei 27/2011, d’1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social, va introduir l’exigència de 2 anys més de cotització mínima per a tenir dret a la pensió, la no cobertura de totes les llacunes de cotització i el topall dels complements a mínims que generen pensions per sota de les mínimes conegudes fins ara, aprofundint així en la bretxa de gènere, ja que són precisament les dones la de major intermitència en la seua vida laboral, menys anys cotitzats, menors salaris, quanties de cotització a temps parcial, etc. Ja tenim exemples de persones en aquesta nova situació amb pensions del sistema contributiu per sota de la pensió mínima, que de no corregir-se s’aniran multiplicant exponencialment.

La nova fórmula del càlcul de la Llei 23/2013, de 23 de desembre, reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex de Revaloració del Sistema de Pensions de la Seguretat Social, aprovada pel Govern suposarà una retallada sense precedents, a més d’una fórmula de revaloració congelant, així com la pretensió de compatibilitzar treball i pensió de jubilació, que suposa obrir una bretxa per a precaritzar encara més el treball, enfrontant a generacions a la cerca d’ocupacions brossa.

També va ser un error l’anterior reforma de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, que situa la jubilació als 67 anys, perquè lleva dos anys de vida i pensió als treballadors i sobretot perquè és inconcebible en un context d’atur estructural vergonyós sobretot entre els joves.

A Crevillent, en aquests moments ens trobem amb una població major de 65 anys de 5.400 persones, i en un amb una piràmide d’edats que suposarà en els pròxims 5 anys la incorporació d’1.500 homes i dones més a ser pensionistes, d’altra banda les dades d’ocupació en el nostre municipi tampoc són gens esperançadores, ja que segons dades oficials recents, a Crevillent tenim un nombre d’aturats inscrits en les oficines d’ocupació de més de 3.400, que suposen entorn del 40% respecte de la població afiliada a la Seguretat Social, i dels quals més de 2.000, entorn del 60%, no perceben cap tipus de prestació.

La Plataforma per la Defensa de les Pensions Públiques de Crevillent considera que l’exposat, i aquestes dades, posen en relleu la importància i la necessitat de revertir la situació quant a garantir pensions dignes i que no perden poder adquisitiu per un sistema de revisió injust respecte a l’IPC, ja que, a dia d’avui, és una realitat que els pensionistes s’han convertit en els suports fonamentals de l’economia de moltes famílies crevillentines.

Pel lo esposat es proposa al Ple Municipal els següents

ACORDS:

Millorar les pensions mínimes aconseguint l’objectiu de la pensió mínima de 1.000 euros mensuals.

Revisió automàtica de les pensions igual a l’IPC.

Eliminació del factor de sostenibilitat en la fórmula de càlcul i revisió de les pensions.

Destinar en els Pressupostos Generals els ingressos procedents de la imposició general, en la quantia necessària a cada moment per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions públiques.

Donar trasllat d’aquest acord a la Presidència del Govern d’Espanya i a tots els Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.

Crevillent, a 24 d’abril de 2018

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies