Homenatge a D. Juan Orts Serrano, secretari de l’Ajuntament

Una de les figures més importants de l’administració local és la de Secretari General, l’antecessor del qual era l’escrivà del Consell -nom amb el que van nàixer els ajuntaments en l’Edat mitjana-, i que ja des del segle XII desenvolupava les funcions de fedatari públic.

Aquesta figura naix amb la Gloriosa Constitució de Cadis de 1812, que en el seu article 320, disposava que “hi haurà un Secretari en tot Ajuntament, triat per aquest a pluralitat absoluta de vots i dotat dels fons del comú”.

Amb el pas del temps, el secretari veurà ampliades i consolidades les seues funcions en l’àmbit local, d’assessorament, garantia de legalitat i prefectura administrativa. En 1905, es crea el Cos de Secretaris d’Ajuntament i amb la Llei de Règim Local de 1955, se li reconeixen atribucions que denoten la seua importància. No obstant això, amb la llei 7/1985 i sobretot, la llei 57/2003, s’han restringit considerablement les seues funcions del qual ara es denomina Secretari General del Ple.

Juan Orts Serrano naix a Elx el 12 de setembre de 1925. Llicenciat en Dret per la universitat de Múrcia en 1947, va guanyar la seua plaça com a Secretari d’Administració Local de primera categoria en 1951, sent el seu primer destí Alhama de Murcia (1952-1954), al qual va seguir Dénia (1954-1956) i Callosa de Segura (1956-1959).

Va ser també Diplomat en Administració Local i membre del Cos Nacional de Secretaris de l’Administració Local de primera categoria. A la seua ciutat natal va fundar la Gaseta Il·licitana, l’Associació d’Informadors d’Elx i el Col·legi d’Advocats il·licità.

Va arribar a Crevillent l’1 de juny de 1959, on a més va ser Interventor accidental fins a 1963 i, encara hui, és un dels alts càrrecs més estimats i del qual els funcionaris guarden un excel·lent record.

Durant la seua estada va obtindre dos vots de gràcies per part de la Comissió Permanent i el Ple, en 1963 i 1969 respectivament, per la seua actuació en la municipalització del col·legi d’ensenyament mitjà Maciá Abela. També va propiciar l’agermanament entre Crevillent i la ciutat francesa de Fontenay Le-Comte en 1968, que ha complit ja les seues noces d’or.

Home disciplinat, íntegre i responsable, un dels seus lemes va ser acabar amb la llegenda dels funcionaris inútils o indisciplinats, sent molt rigorós en l’exercici de les seues obligacions, donant exemple en el compliment de l’horari de treball i mai va acceptar regals ni prebendes.

El 28 de gener de 1969 va rebre un merescut homenatge pel seu treball com a secretari a l’Ajuntament de Crevillent, al qual van assistir els alcaldes, regidors i funcionaris que van passar per la Casa Consistorial durant els deu anys de la seua secretaria, encapçalats pel llavors alcalde, Pascual Lillo, i el vicepresident de la Diputació Provincial d’Alacant, l’empresari crevillentí Antonio Pérez Adsuar.

Va obtindre la medalla al Mèrit Civil en 1964 d’Elx, on va prendre possessió com a secretari en 1968, i la Medalla d’Or de la província d’Alacant, a títol pòstum, el 17 de juliol de 1991, ja que va ser secretari de l’Excel·lentíssima Diputació d’Alacant entre 1983 fins a la seua mort.

 

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies