Depòsit de la figura de l'orant del monument funerari del Marqués de Cerralbo en el Museu Mariano Benlliure

  • L’obra d’escaiola modelada per Benlliure per a la capella dels Cerralbo ha sigut cedida en comodat pel “Museo de Bellas Artes de Zamora” i es podrà visitar al costat de la resta de figures del mausoleu en el Museu Mariano Benlliure de Crevillent

El Museo Mariano Benlliure de Crevillent compta ja amb una nova peça de l’escultor després del depòsit per part del “Museo de Bellas Artes de Zamora” del model de la figura de l’orant a la grandària definitiva del Mausoleu del Marqués de Cerralbo, una obra en bronze i marbre que es troba a Ciudad Rodrigo (Salamanca). 

La figura que ha sigut oferida en comodat és una escaiola patinada en color bronze de 1’45 x 1’75 x 0’70 m que forma part d’un conjunt modelat per Benlliure per a la capella dels Cerralbo en la Parròquia del Sagrario d’aqueixa ciutat de Salamanca entorn de 1928. 

Aquesta escaiola és la figura principal del grup i és de gran interés perquè ve a completar els esbossos del mausoleu obra de Benlliure, ja que actualment el Museu Marià Benlliure compta en la seua Exposició Permanent amb els dos angelets que decoren el front del sarcòfag i les al·legories de la ciència i la història que flanquegen a aquest. L’escaiola té un bon estat de conservació i ha sigut patinada posteriorment en color bronze. 

Enrique de Aguilera y Gamboa (1845 – 1922), XVII Marqués de Cerralbo, va ser un aristòcrata, membre destacat del moviment carlista i arqueòleg, de l’afició del qual ha llegat l’actual Museu Cerralbo de Madrid. Va ocupar diversos càrrecs polítics, sent nomenat representant de Carles de Borbó i a més va presidir la Junta Nacional Tradicionalista. A la seua mort, va disposar ser enterrat en la Parròquia del Sagrario de Ciudad Rodrigo, al costat de la seua família, construint un mausoleu que es va encarregar a Mariano Benlliure i va ser acabat en 1933. 

Aquest mausoleu està compost per un sarcòfag de bronze en els extrems del qual estan les al·legories de la Ciència i la Història i la resta té en relleu una parella d’àngels entrellaçats per una garlanda de llorer. Corona el sarcòfag la figura orant del marqués en marbre, objecte d’aquesta donació, i l’escut nobiliari dels Cerralbo. L’obra de Benlliure combina el bronze dels relleus amb el marbre de la figura orant, combinació de materials molt característica en l’obra de Benlliure. L’escultura funerària va ser una temàtica que va tocar sobretot a partir de la 1a Guerra Mundial, quan els encàrrecs de monuments públics van començar a decaure.

Els esbossos i models en escaiola de Mariano Benlliure es troben disseminats per molts museus com el de Reus, Olot, el Museu de Belles Arts de València o el de Zamora, però sense cap dubte el museu que més esbossos té és el de Crevillent, ascendint la xifra a més de 200.

Segons comenta el regidor de Cultura, Jesús Ruiz, pròximament es podrà visitar aquesta peça en una exposició temporal de tot el grup del mausoleu, per a presentar l’obra en el context de la temàtica funerària dins de l’Univers de Benlliure. Una vegada acabada l’exposició temporal, passarà a formar part de la sala permanent readequant la implantació museogràfica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Depósito de la figura del orante del monumento funerario del Marqués de Cerralbo en el Museo Mariano Benlliure

  • La obra de escayola modelada por Benlliure para la capilla de los Cerralbo ha sido cedida en comodato por el Museo de Bellas Artes de Zamora y se podrá visitar junto al resto de figuras del mausoleo en el Museo Mariano Benlliure de Crevillent

 – El Museo Mariano Benlliure de Crevillent cuenta ya con una nueva pieza del escultor tras el depósito por parte del Museo de Bellas Artes de Zamora del modelo de la figura del orante a tamaño definitivo del Mausoleo del Marqués de Cerralbo, cuya obra definitiva, en bronce y mármol, se encuentra en Ciudad Rodrigo (Salamanca). 

La figura que ha sido ofrecida en comodato es una escayola patinada en color bronce de 1’45 x 1’75 x 0’70 m que forma parte de un conjunto modelado por Benlliure para la capilla de los Cerralbo en la Parroquia del Sagrario de esa ciudad salmantina en torno a 1928. 

Esta escayola es la figura principal del grupo y es de gran interés porque viene a completar los bocetos del mausoleo obra de Benlliure, ya que actualmente el  Museo Mariano Benlliure cuenta en su Exposición Permanente con los dos angelitos que decoran el frente del sarcófago y las alegorías de la ciencia y la historia que flanquean al mismo. Se encuentra en buen estado de conservación y ha sido patinada posteriormente en color bronce. 

Enrique de Aguilera y Gamboa (1845 – 1922), XVII Marqués de Cerralbo, fue un aristócrata, miembro destacado del movimiento carlista y arqueólogo, de cuya afición ha legado el actual Museo Cerralbo de Madrid. Ocupó diversos cargos políticos, siendo nombrado representante de Carlos de Borbón y además presidió la Junta Nacional Tradicionalista. A su muerte, dispuso que fuera enterrado en la Parroquia del Sagrario de Ciudad Rodrigo, junto a su familia, construyendo un mausoleo que se encargó a Mariano Benlliure y fue terminado en 1933. 

Este mausoleo está compuesto por un sarcófago de bronce en cuyos extremos están las alegorías de la Ciencia y la Historia y el resto tiene en relieve una pareja de ángeles entrelazados por una guirnalda de laurel. Corona el sarcófago la figura orante del marqués en mármol, objeto de esta donación, y el escudo nobiliario de los Cerralbo. La obra de Benlliure combina el bronce de los relieves con el mármol de la figura orante, combinación de materiales muy característica en la obra de Benlliure. La escultura funeraria fue una temática que tocó sobre todo a partir de la 1ª Guerra Mundial, cuando los encargos de monumentos públicos comenzaron a decaer.

Los bocetos y modelos en escayola de lo que fue el taller de Mariano Benlliure se encuentran diseminados por muchos museos como el de Reus, Olot, el Museo de Bellas Artes de Valencia o el de Zamora, pero sin lugar a dudas el museo que más bocetos tiene es el de Crevillent, cuya cifra asciende a más de 200.

Según comenta el concejal de Cultura, Jesús Ruiz, próximamente se podrá visitar esta pieza en una exposición temporal de todo el grupo del mausoleo, para presentar la obra en el contexto de la temática funeraria dentro del Universo de Benlliure. Una vez terminada la exposición temporal, pasará a formar parte de la sala permanente readecuando la implantación museográfica.

 

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies