L’Agència de Promoció del Valencià de Crevillent (AVIVA Crevillent) inicia el programa del Voluntariat pel Valencià

L’Agència de Promoció del Valencià de Crevillent (AVIVA Crevillent) inicia el programa del Voluntariat pel Valencià

  • Un total de 22 persones participen en aquest programa lingüístic que té per objectiu posar en contacte voluntaris valencianoparlants amb persones que volen començar a parlar valencià

 

L’Ajuntament de Crevillent, mitjançant l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA) i la Regidoria de Cultura, i en col·laboració amb Escola Valenciana i El Raig va iniciar dimarts, 11 d’octubre, la campanya de “Voluntariat pel valencià” amb una primera trobada conjunta amb els participants.

El “Voluntariat pel valencià” consisteix a posar en contacte voluntaris valencianoparlants amb persones que volen començar a parlar valencià o reforçar-ne l’aprenentatge. Durant els darrers mesos l’Agència de Promoció del Valencià ha anat rebent i gestionant les sol·licituds dels aprenents i les inscripcions dels voluntaris i confeccionat les parelles lingüístiques, que es van conéixer durant aquesta primera trobada.

Els voluntaris i les voluntàries destinaran, almenys, una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per a reunir-se amb el seu aprenent corresponent per tal de conversar. El programa, que es posa en marxa per primera vegada des de l’Ajuntament, ha sigut tot un èxit i ha comptat amb un total de 22 persones inscrites, 12 aprenents i 10 voluntaris, que començaran les seues trobades a partir d’aquesta mateixa setmana.

El projecte té com a objectiu promoure l’ús del valencià com a llengua inclusiva i integradora. Es tracta de fomentar l’ús de la llengua entre els ciutadans que viuen al nostre territori, procedents tant de l’estranger com de la resta de l’Estat, i també entre els que hi resideixen fa anys, o que fins i tot hi han nascut, però encara no s’havien llançat a parlar valencià. El propòsit és, en definitiva, oferir contextos de comunicació i conversa a les persones que volen practicar el valencià però també incidir en els hàbits lingüístics dels valencianoparlants i consolidar la idea que el valencià és i ha de ser «llengua d’acollida».

En paraules de Jesús Ruiz, regidor de Cultura, “aquesta iniciativa no pretén només posar gent en contacte per a practicar valencià, es tracta, a més, d’oferir oportunitats d’integració a les persones que venen de fora, a través del valencià com a llengua d’acollida. L’objectiu és consolidar nous parlants de valencià, a través de trobades informals i posant en contacte gent diferent, que no es trobaria en el seu cercle social habitual”.

L’acte de presentació de les parelles lingüístiques va tenir lloc dimarts, 11 d’octubre, a les 18:00h, a la Casa de Cultura. Va estar presidit pel regidor de Cultura, Jesús Ruiz, amb la participació d’AVIVA Crevillent. Cada participant (voluntari o aprenent) va rebre un lot amb material de suport i alguns obsequis.

El regidor va voler agrair tant la voluntat dels aprenents per endinsar-se en la nostra llengua i cultura, com la tasca imprescindible dels voluntaris i les voluntàries, sense els quals aquest programa no seria possible. A més, va aprofitar per celebrar l’èxit d’aquesta primera edició del “Voluntariat pel valencià” i per a recordar-los que tenen a la seua disposició tant l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA Crevillent) com la Regidoria de Cultura.

 

 

La “Agència de Promoció del Valencià de Crevillent” (AVIVA Crevillent) inicia el programa del “Voluntariat pel Valencià”

 

  • Un total de 22 personas participan en este programa lingüístico que tiene por objetivo poner en contacto voluntarios valencianohablantes con personas que quieren empezar a hablar valenciano

El Ayuntamiento de Crevillent, a través de la Agència de Promoció del Valencià (AVIVA) y la Concejalía de Cultura, y en colaboración con Escola Valenciana y El Raig inició el pasado martes, 11 de octubre, la campaña de “Voluntariat pel valencià” con una primera quedada entre los participantes.

El “Voluntariat pel valencià” consiste en poner en contacto a voluntarios valencianohablantes con personas que quieren empezar a hablar valenciano o reforzar el aprendizaje de esta lengua. Durante los últimos meses la Agència de Promoció del Valencià ha ido recibiendo y gestionando las solicitudes de los aprendices y las inscripciones de los voluntarios y ha confeccionado las parejas lingüísticas, que se conocieron durante este primer encuentro.

Los voluntarios y las voluntarias destinarán, al menos, una hora en la semana durante un mínimo de 10 semanas para reunirse con su aprendiz correspondiente para conversar. El programa, que se pone en marcha por primera vez desde el Ayuntamiento, ha sido un éxito y ha contado con un total de 22 personas inscritas, 12 aprendices y 10 voluntarios, que empezarán sus encuentros a partir de esta misma semana.

El proyecto tiene como objetivo promover el uso del valenciano como lengua inclusiva e integradora. Se trata de fomentar el uso de la lengua entre los ciudadanos que viven en nuestro territorio, procedentes tanto del extranjero como del resto del Estado, y también entre los que residen desde hace años, o que incluso han nacido aquí, pero todavía no se habían lanzado a hablar valenciano. El propósito es, en definitiva, ofrecer contextos de comunicación y conversación a las personas que quieren practicar el valenciano, pero también incidir en los hábitos lingüísticos de los valencianohablantes y consolidar la idea de que el valenciano es y debe ser «lengua de acogida».

En palabras de Jesús Ruiz, concejal de Cultura, “esta iniciativa no pretende solo poner a gente en contacto para practicar valenciano, se trata, además, de ofrecer oportunidades de integración a las personas que vienen de fuera, a través del valenciano como lengua de acogida. El objetivo es consolidar nuevos hablantes de valenciano, a través de encuentros informales y poniendo en contacto a gente diferente, que no se conocería en su círculo social habitual”.

El acto de presentación de las parejas lingüísticas tuvo lugar el pasado martes, 11 de octubre, a las 18.00 h, en la Casa de Cultura. Estuvo presidido por el concejal de Cultura, Jesús Ruiz, con la participación de AVIVA Crevillent. Cada participante (voluntario o aprendiz) recibió un lote con material de apoyo y algunos obsequios.

El concejal quiso agradecer tanto la voluntad de los aprendices por adentrarse en nuestra lengua y cultura, como la labor imprescindible de los voluntarios y las voluntarias, sin los cuales este programa no sería posible. Además, aprovechó para celebrar el éxito de esta primera edición del “Voluntariat pel valencià” y para recordarles que tienen a su disposición tanto a la Agència de Promoció del Valencià (AVIVA Crevillent) como a la Concejalía de Cultura.

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies