Crevillent dedica un carrer al geòleg i paleontòleg Daniel Jiménez de Cisneros

Aquest reconeixement arriba després d’una petició a la qual s’han adherit més de 400 particulars i nombroses entitats educatives, culturals i acadèmiques, tant de dins com de fora de la localitat

 

Crevillent (27/10/2022).- Aquest dijous, 27 d’octubre, ha tingut lloc la presentació de la nova denominació del carrer dedicat a Daniel Jiménez de Cisneros (Caravaca, 1863 – Alacant, 1941), un dels geòlegs i paleontòlegs més destacats en les nostres terres en el primer terç del segle XX. Han sigut dos actes que han tingut lloc en el Saló de Plens Municipal i al carrer que a partir d’ara portarà el nom del geòleg i paleontòleg.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència dels nets del naturalista, l’alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva; el regidor de Cultura, Jesús Ruiz; el director territorial d’Educació, Cultura i Esport, David Vento; els comissaris del centenari i promotors d’aquesta iniciativa, l’arqueòleg Daniel Belmonte i la tècnica de Cultura Ana Satorre; així com representants del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d’Alacant i de l’IES Jorge Joan d’Alacant i diverses entitats educatives, acadèmiques i associacions que, especialment a nivell local, també s’han implicat en les iniciatives desenvolupades entorn del citat paleontòleg.

Tal com indiquen des de la Regidoria de Cultura, en 2019 es va complir el centenari dels treballs de Daniel Jiménez de Cisneros entorn de la serra de Crevillent. Les seues aportacions a la Geologia i a la Paleontologia de les comarques del sud d’Alacant i, en particular, sobre la regió muntanyenca crevillentina, li converteixen en tot un referent per al desenvolupament d’eixes disciplines en terres valencianes.

A proposta dels comissaris d’aquest centenari, es va plantejar el desenvolupament d’una sèrie d’iniciatives entre les quals figurava la possibilitat de dedicar una via pública de la llista de carrers de la localitat a Jiménez de Cisneros per la seua labor en la serra de Crevillent. D’aquesta manera, s’ha arribat a recaptar prop d’un centenar de signatures d’universitats i institucions acadèmiques i investigació de tota Espanya, des de la Universitat de Girona, passant per les Universitats de València i Alacant, fins a la Universitat de Granada, a més de Museus d’Història Natural de primer nivell, com ara el propi Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid, amén d’una llarga nòmina d’investigadors/es vinculats al CSIC, al IGME -Institut Geològic i Miner d’Espanya-, la Reial Societat Espanyola d’Història Natural, la Institució Catalana d’Història Natural i altres institucions relacionades amb l’àmbit de la Geologia i la Paleontologia.

A més, s’han recollit signatures de particulars que també demanaven adherir-se a la iniciativa de reconeixement perquè Daniel Jiménez de Cisneros tinguera un carrer dedicat a Crevillent i, a més, un espai adequat per a poder albergar el llegat del naturalista, això últim pendent d’estudi per part de l’administració local. Finalment, s’han arribat a reunir 443 signatures de particulars que demanaven eixe reconeixement per a Jiménez de Cisneros.

Entre les iniciatives per a commemorar el centenari están també el muntatge d’una exposició que va arribar a ser visitada per més de 6.000 persones en tot just 4 mesos (xifra sense precedents a nivell local) i que va comptar amb una àmplia implicació de la població i del teixit associatiu, la realització d’un curs d’estiu en l’UMH i d’un catàleg del seu treball, un xicotet documental i un còmic sobre la biografia del naturista, entre altres.

 

Crevillent dedica una calle al geólogo y paleontólogo Daniel Jiménez de Cisneros

 

  • Este reconocimiento llega tras una petición a la que se han adherido más de 400 particulares y numerosas entidades educativas, culturales y académicas, tanto de dentro como de fuera de la localidad

Crevillent (27/10/2022).- Este jueves, 27 de octubre, ha tenido lugar la presentación de la nueva denominación de la calle dedicada a Daniel Jiménez de Cisneros (Caravaca, 1863 – Alicante, 1941), uno de los geólogos y paleontólogos más destacados en nuestras tierras en el primer tercio del siglo XX. Han sido dos actos que han tenido lugar en el Salón de Plenos Municipal y en la calle que a partir de ahora llevará el nombre del geólogo y paleontólogo.

El evento ha contado con la presencia de los nietos del naturalista, el alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva; el concejal de Cultura, Jesús Ruiz; el director territorial de Educación, Cultura y Deporte, David Vento; los comisarios del centenario y promotores de esta iniciativa el arqueólogo Daniel Belmonte y la técnica de Cultura Ana Satorre; así como representantes del Departamento de Ciencias de la Tierra de la Universidad de Alicante y del IES Jorge Juan de Alicante y varias entidades educativas, académicas y asociaciones que, especialmente a nivel local, también se han implicado en las iniciativas desarrolladas en torno al citado paleontólogo.

Tal y como indican desde la Concejalía de Cultura, en 2019 se cumplió el centenario de los trabajos de Daniel Jiménez de Cisneros en torno a la sierra de Crevillent. Sus aportaciones a la Geología y a la Paleontología de las comarcas del sur de Alicante y, en particular, sobre la serranía crevillentina, le convierten en todo un referente para el desarrollo de esas disciplinas en tierras valencianas.

A propuesta de los comisarios de este centenario, se planteó el desarrollo de una serie de iniciativas entre las que figuraba la posibilidad de dedicar una vía pública del callejero de la localidad a Jiménez de Cisneros por su labor en la sierra de Crevillent. De esta forma, se ha llegado a recabar cerca de un centenar de firmas de universidades e instituciones académicas e investigación de toda España, desde la Universitat de Girona, pasando por las Universidades de Valencia y Alicante, hasta la Universidad de Granada, además de Museos de Historia Natural de primer nivel, tales como el propio Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid, amén de una larga nómina de investigadores/as vinculados al CSIC, al IGME -Instituto Geológico y Minero de España-, la Real Sociedad Española de Historia Natural, la Institució Catalana d’Història Natural y otras instituciones relacionadas con el ámbito de la Geología y la Paleontología.

Además, se han recogido firmas de particulares que también pedían adherirse a la iniciativa de reconocimiento para que Daniel Jiménez de Cisneros tuviera una calle dedicada en Crevillent y, además, un espacio adecuado para poder albergar el legado del naturalista, esto último pendiente de estudio por parte de la administración local. Finalmente, se han llegado a reunir 443 firmas de particulares que pedían ese reconocimiento para Jiménez de Cisneros.

Entre las iniciativas para conmemorar el centenario está también el montaje de una exposición que llegó a ser visitada por más de 6.000 personas en apenas 4 meses (cifra sin precedentes a nivel local) y que contó con una amplia implicación de la población y del tejido asociativo, la realización de un curso de verano en la UMH y de un catálogo de su trabajo, un pequeño documental y un cómic sobre la biografía del naturista, entre otras.

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies