Exposició «No more Matildas»

Visita aquesta exposició de manera virtual en xarxes socials i en la web de la Biblioteca des del dia 11 al 28 de febrer estarà exposada a la Biblioteca Municipal Enric Valor L’exposició #NoMoreMatildas, unint-nos a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

 

Crevillent(12/02/2021).- Donades les restriccions actuals i com que la Biblioteca únicament està oberta per al servei de préstecs, la mostra composta per uns panells, podrà ser vista des del carrer i les publicacions que li acompanyen podran ser prestades com la resta de la col·lecció de la Biblioteca. A més tant els panells com l’audiovisual poden ser consultats en el facebook de la Biblioteca de Crevillent.

Els panells que componen l’exposició han sigut facilitats des de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, amb un manifest en el qual busquen “que les xiquetes i les adolescents sàpien que abans que elles va haver-hi dones que van fer avançar la ciència” concloent que “el talent no té gènere i prescindir del que podran desenvolupar les xiquetes i adolescents que no trien una carrera científica per falta d’espills en els quals verse reflectides és una herència cultural que no podem continuar permetent-nos”. Aquest manifest està acompanyat d’una breu biografia de científiques i publicacions relacionades amb les dones en la ciència com: Inge Lehmann (geòloga), Mary Anning (paleontòloga), Chien-Shiung Wu (física), Dorothy Crowfoot (química), Emmy Noether (matemàtica), Lise Meitner (física nuclear), Bàrbara Mcclintock (biòloga), Rosalind Franklin (cristal·lògrafa), Henrietta Swan Leavitt (astrònoma), Augusta Ada King (programadora), Grace Murray Hopper (programadora), Katherine Johnson matemàtica), Mary Leakey (arqueòloga), Hildegarda de Bingen (polímata), Marie Anne Pierrete Paulze (química), Marie Tharp (geòloga), Hedy Lamarr (inventora sistema de comunicació sense fil) i Ángela Ruiz Robles (precursora del llibre electrònic). Aquests panells estan acompanyats de l’audiovisual que han preparat per a l’ocasió.

Matilda Joslyn Gage, activista dels drets de les dones, va ser la primera a denunciar aquesta tendència sistemàtica per la qual brillants científiques havien sigut menystingudes i els seus assoliments, silenciats, o generalment atribuïts a uns altres al llarg de la història. Les matemàtiques o astròlogues veien allunyar-se el reconeixement i desaparéixer els seus noms de la vida pública. Margaret W. Rossiter, historiadora de la ciència, va posar nom a aquest efecte Matilda en honor a aquesta activista. Per tant, l’Efecte Matilda és el nom que rep la discriminació que han patit moltes científiques, ja que al llarg de la història, a moltes dones investigadores se’ls van negar les seues aportacions i l’autoria dels seus descobriments va ser donada als seus companys d’investigació. Una injustícia que ha impedit que la història les recorde com es mereixen, i que no apareguen en els llibres de text.

Aquesta exposició ens proposa intentar imaginar que Einstein, el científic més famós del món, haguera nascut dona, i fer-nos les següents preguntes. Com creus que hauria sigut la seua vida? Creus que ho hauria tingut més fàcil? Més difícil? Creus que hui seria tan popular?

En els últims anys han augmentat els homenatges i iniciatives per a visibilitzar a les dones científiques. Però el resultat de segles de foscor és que en els llibres de l’ESO sol el 7,6% dels esments en ciència corresponen a dones, segons estudis de la Universitat de València i de la Universitat Complutense de Madrid. I això ajuda al fet que romanga l’estereotip que les ciències són matèries més adequades per als homes.

Per a acompanyar als panells, s’han seleccionat diverses publicacions que estaran exposades juntament amb els panells: Les pioneres, Marie Curie i la retroactivitat, De major vull ser científica, Dolors Aleu, Dones oblidades. Les científiques, Hidegarda de Bingen, Dones de ciència, Sàvies. La cara oculta de la ciència, Cientificas, Una matemàtica ideal, Emmy Noether. Passió per les matemàtiques, L’arbre d’Emmy, Elogi de la imperfecció, Lise Meitner. La física que va iniciar l’era atòmica, Imperfectes, La solución de los telómeros, 17 dones premie Nobel, Supermujeres superinventoras, Marie Curie, Marie Curie. La científica que va guanyar dos premis Nobel, Dones de ciència, Marie Curie. L’activitat de la ràdio, Hipatia. La gran mestra d’Alexandria, Inventors i els seus invents, Hedy Lamarr, Marie Curie, Florence Nightingale i Les xiques són de ciències

El regidor de cultura i la directora de la Biblioteca agraeixen a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues la iniciativa i la col·laboració en aquesta exposició i conviden als usuaris a aprofundir en aquestes biografies de dones excepcionals i a donar tota la difusió possible per a aconseguir una societat més equitativa i més justa.

EXPOSICIÓN “NO MORE MATILDAS”

 

  • Visita esta exposición de forma virtual en redes sociales y en la web de la Biblioteca desde el día 11 al 28 de febrero estará expuesta en la Biblioteca Municipal Enric Valor La exposición #NoMoreMatildas, uniéndonos a la celebración del Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia.

Crevillent(12/02/2021).- Dadas las restricciones actuales y puesto que la Biblioteca únicamente está abierta para el servicio de préstamos, la muestra compuesta por unos paneles, podrá ser vista desde la calle y las publicaciones que le acompañan podrán ser prestadas como el resto de la colección de la Biblioteca. Además tanto los paneles como el audiovisual pueden ser consultados en el facebook de la Biblioteca de Crevillent.

Los paneles que componen la exposición han sido facilitados desde la Asociación de Mujeres  Investigadoras y Tecnólogas, con un manifiesto en el que buscan “que las niñas y las adolescentes sepan que antes que ellas hubo mujeres que hicieron avanzar la ciencia” concluyendo que “el talento no tiene género y prescindir del que podrán desarrollar las niñas y adolescentes que no eligen una carrera científica por falta de espejos en los que verse reflejadas es una herencia cultural que no podemos seguir permitiéndonos”. Este manifiesto está acompañado de una breve biografía de científicas y publicaciones relacionadas con las mujeres en la ciencia como: Inge Lehmann (geóloga), Mary Anning (paleontóloga), Chien-Shiung Wu (física), Dorothy Crowfoot (química), Emmy Noether (matemàtica), Lise Meitner (física nuclear), Bárbara Mcclintock (bióloga), Rosalind Franklin (cristalógrafa), Henrietta Swan Leavitt (astrónoma), Augusta Ada king (programadora), Grace Murray Hopper (programadora), Katherine Johnson (matemàtica), Mary Leakey (arqueóloga), Hildegarda de Bingen (polímata), Marie Anne Pierrete Paulze (química), Marie Tharp (geóloga), Hedy Lamarr (inventora sistema de comunicación inalámbrico)  y Ángela Ruiz Robles (precursora del libro electrónico). Estos paneles están acompañados del audiovisual que han preparado para la ocasión.

Matilda Joslyn Gage, activista de los derechos de las mujeres, fue la primera en denunciar esta tendencia sistemática por la que brillantes científicas habían sido ninguneadas y sus logros, silenciados, o generalmente atribuidos a otros a lo largo de la historia. Las matemáticas o astrólogas veían alejarse el reconocimiento y desaparecer sus nombres de la vida pública. Margaret W. Rossiter, historiadora de la ciencia, puso nombre al Efecto Matilda en honor a esta activista. Por lo tanto, el Efecto Matilda es el nombre que recibe la discriminación que han sufrido muchas científicas, ya que a lo largo de la historia, a muchas mujeres investigadoras se les negaron sus aportaciones y la autoría de sus descubrimientos fue dada a sus compañeros de investigación. Una injusticia que ha impedido que la historia las recuerde como se merecen, y que no aparezcan en los libros de texto.

Esta exposición nos propone intentar imaginar que  Einstein, el científico más famoso del mundo, hubiera nacido mujer, y hacernos las siguientes preguntas. ¿Cómo crees que habría sido su vida? ¿Crees que lo habría tenido más fácil? ¿Más difícil? ¿Crees que hoy sería tan popular?

En los últimos años han aumentado los homenajes e iniciativas para visibilizar a las mujeres científicas. Pero el resultado de siglos de oscuridad es que en los libros de la ESO solo el 7,6 % de las menciones en ciencia corresponden a mujeres, según estudios de la Universidad de Valencia y de la Universidad Complutense de Madrid. Y esto ayuda a que permanezca el estereotipo de que las ciencias son materias más adecuadas para los hombres.

Para acompañar a los paneles,  se han seleccionado diversas publicaciones que estarán expuestas junto con los paneles: Las pioneras, Marie Curie y la retroactividad, De mayor quiero ser científica, Dolors Aleu, Mujeres olvidadas. Las científicas, Hidegarda de Bingen, Mujeres de ciencia, Sabias. La cara oculta de la ciencia, Cientificas, Una matemática ideal, Emmy Noether. Pasión por las matemáticas, El árbol de Emmy, Elogio de la imperfección, Lise Meitner. La física que inició la era atómica, Imperfectas, La solución de los telómeros, 17 mujeres premio Nobel, Supermujeres superinventoras, Marie Curie, Marie Curie. La científica que ganó dos premios Nobel, Mujeres de ciencia, Marie Curie. La actividad de la radio, Hipatia. La gran maestra de Alejandría, Inventores i els seus invents, Hedy Lamarr, Marie Curie, Florence Nightingale y  Las chicas son de ciencias

El concejal de cultura y la directora de la Biblioteca agradecen a la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas la iniciativa y la colaboración en esta exposición e invitan a los usuarios a profundizar en estas biografías de mujeres excepcionales y a dar toda la difusión posible para conseguir una sociedad más  equitativa y más justa.

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies