Dels 514 avortaments practicats a la comarca, cap d’ells se n’ha fet a centres dependents de la Generalitat Valenciana.
La coalició es reuneix amb les plataformes i associacions feministes de la comarca per a posar llum sobre uns xifres que amaguen incompliments de la llei reformada al 2023
Compromís ha alertat este dimecres a les plataformes feministes del Vinalopó del incompliment flagrant de la llei de l’avortament, modificada al 2023, en els hospitals General i del Vinalopó. Cap dona de la comarca que per la raó que siga ha volgut interrompre l’embaràs s’ha trobat amb la possibilitat de fer-ho a un centre públic.
A la reunió amb les regidores de Compromís d’Alacant, Elx i Crevillent, i la diputada d Corts, Mònica Àlvaro, han acudit la Coordinadora Feminista, els sindicats UGT i CCOO, l’associació Dones Veïnals i l’Associació Feminista Isabel Alfonso Candela de Crevillent. La reunió ha versat sobre els incompliments de la reforma estatal de fa menys de dos any. Dita reforma estableix que les dones podran triar entre el avortament quirúrgic i el farmacològic, que hauran d’estar disponibles en tots els centres, i podran fer-ho en la Sanitat Pública més propera a sa casa.
La diputada a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha assenyalat amb les dades de Sanitat a la mà que dels 514 avortaments practicats a la comarca, cap d’ells s’ha pogut fer en un espai públic, una situació que es repeteix pràcticament a tota la província i que suposa un clar greuge comparatiu amb les dones valencianes i castellonenques que sí poden interrompre l’embaràs tal i com marca la llei en hospitals públics.
La informació desglossada mostra que al departament Elx-Crevillent, públic però de gestió privada, es derivaren 223 casos a clíniques privades, les quals 164 interrupcions van estar finançades amb diners públics i 59 van ser interrupcions sense finançament públic. En el cas de l’Hospital General, íntegrament públic, de les 291 persones que acudiren a la sanitat a exercir els seus drets reproductius, totes van ser derivades a centres privats on sols 210 persones pogueren avortar amb ajuda pública.
Esther Díez, portaveu a Elx, ha criticat que les dones il·licitanes no puguen accedir amb garantia i plena informació als seus drets reproductius. “Coneixem casos de persones que davant una decisió tan difícil com es avortar, no tenen pràcticament informació dels seus drets i queden abandonades en processos de derivació poc clars i gens àgils. La nostra tasca es posar llum sobre unes circumstàncies que per la seua naturalesa tenden a ser ocultades”, ha assegurat Díez.
Díez, així com les regidores de Crevillent i Alacant, Noemí Candela i Sara Llobell respectivament, han anunciat la presentació de mocions als ajuntaments per a que les alcaldies lluiten pel compliment de la llei estatal en els centres públics de les seues ciutats.
“Estem davant una situació molt complicada per a moltes dones que es troben davant una difícil decisió i no les podem deixar soles. A banda de les mocions, dissenyarem actuacions complementàries per a fer saber que a les nostres ciutats les dones no podem veure complits els nostres drets reproductius, no obtenim la informació suficient i tampoc sabem si el metge o metgessa que tenim davant son contraris per motius religiosos a una interrupció de l’embaràs. Són els centres els que han d’acompanyar a la dona”, ha aseverat Candela.
Compromís alerta de la imposibilidad de interrumpir el embarazo en ninguno de los hospitales del Vinalopó
De los 514 abortos practicados en la comarca, ninguna de ellos se ha hecho en centros dependientes de la Generalitat Valenciana.
La coalición se reúne con las plataformas y asociaciones feministas de la comarca para poner luz sobre unos cifras que esconden incumplimientos de la ley reformada al 2023
Compromís ha alertado este miércoles a las plataformas feministas del Vinalopó del incumplimiento flagrante de la ley del aborto, modificada al 2023, en los hospitales General y del Vinalopó. Ninguna mujer de la comarca que por la razón que sea ha querido interrumpir el embarazo se ha encontrado con posibilidad de hacerlo en un centro público.
A la reunión con las concejalas de Compromís de Alicante, Elche y Crevillent, y la diputada de Corts, Mònica Àlvaro, han acudido la Coordinadora Feminista, los sindicatos UGT y CCOO, la asociación Mujeres Vecinales y la Asociación Feminista Isabel Alfonso Candela de Crevillent. La reunión ha versado sobre los incumplimientos de la reforma estatal de hace menos de dos años. Dicha reforma establece que las mujeres podrán elegir entre el aborto quirúrgico y el farmacológico, que tendrán que estar disponibles en todos los centros, y podrán hacerlo en la Sanidad Pública más próxima en su casa.
La diputada a Las Cortes, Mònica Àlvaro, ha señalado con los datos de Sanidad en la mano que de los 514 abortos practicados en la comarca, ninguno de ellos se ha podido hacer en un espacio público, una situación que se repite prácticamente en toda la provincia y que supone un claro agravio comparativo con las mujeres valencianas y castellonenses que sí pueden interrumpir el embarazo, tal y como marca la ley, en hospitales públicos.
La información desglosada muestra que en el departamento Elche-Crevillent, público pero de gestión privada, se derivaron 223 casos a clínicas privadas, de las cuales 164 interrupciones estuvieron financiadas con dinero público y 59 fueron interrupciones sin financiación pública. En el caso del Hospital General, íntegramente público, de las 291 personas que acudieron a la sanidad a ejercer sus derechos reproductivos, todas fueron derivadas en centros privados donde solo 210 personas pudieran abortar con ayuda pública.
Esther Díez, portavoz en Elche, ha criticado que las mujeres ilicitanas no puedan acceder con garantía y plena información a sus derechos reproductivos. “Conocemos casos de personas que ante una decisión tan difícil como se abortar, no tienen prácticamente información de sus derechos y quedan abandonadas en procesos de derivación poco claros y nada ágiles. Nuestra tarea es poner luz sobre unas circunstancias que por su naturaleza tienden a ser ocultadas”, ha asegurado Díez.
Díez, así como las regidoras de Crevillent y Alicante, Noemí Candela i Sara Llobell respectivamente, han anunciado la presentación de mociones en los ayuntamientos para que las alcaldías luchen por el cumplimiento de la ley estatal en los centros públicos de sus ciudades.
“Estamos ante una situación muy complicada para muchas mujeres que se encuentran ante una difícil decisión y no las podemos dejar solas. Además de las mociones, diseñaremos actuaciones complementarias para hacer saber que en nuestras ciudades las mujeres no podemos ver cumplidos nuestros derechos reproductivos, no obtenemos la información suficiente y tampoco sabemos si el médico o médica que tenemos ante nosotras son contrarios por motivos religiosos a una interrupción del embarazo. Son los centros los que tienen que acompañar a la mujer”, ha aseverat Candela.